دانشکده صنایع غذایی  

چشم انداز شغلی رشته های دانشکده


معرفی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی 

وقتی صحبت از علم غذا می‌­شود، رشته‌های تغذیه و صنایع غذایی به ذهن خطور می‌کند، در یک توضیح کوتاه می‌­توان گفت که که هرچند برخی از دروس ارائه شده دراین رشته­‌ها، شباهت­‌هایی با هم دارند اما به­‌طور کلی، هدف علم تغذیه، ارتقاء سلامت و طولانی­‌تر کردن عمر انسان­‌ها است، حال آن­که هدف اصلی علوم صنایع غذایی، طولانی‌­تر کردن عمر غذاها (افزایش زمان ماندگاری) و کاهش ضایعات آن­هاست. خود علوم صنایع غذایی نیز به دو رشته اصلی تقسیم می‌­شوند.

  • رشته­‌ی علوم و صنایع غذایی گرایش کنترل کیفیت که وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده و بیشتر به کنترل بهداشت و سلامت مواد غذایی می­‌پردازد.
  • رشته­‌ی مهندسی علوم و صنایع غذایی، که وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و بیشتر به نحوه‌­ی تبدیل مواد غذایی نظارت دارد.

 اطلاعاتی در مورد تاریخچه رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی:

گروه علوم و صنایع غذائی در سال 1342 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به عنوان اولین گروه آموزشی تخصصی در رشته صنایع غذائی در کشور تأسیس شد. اولین و دومین ریاست گروه آن، به ­ترتیب بر عهده‌­ی آقایان مهندس ابراهیم ریاحی و مهندس جعفر شریف بوده و بر اساس اولین برنامه توسعه آموزشی و پژوهشی این گروه، نیاز به 18 نفر کادر هیئت علمی و راه‌ندازی چهار رشته تحصیلی ذیل، مورد تصویب قرار گرفت.

  • رشته مواد غذائی: شامل نانوایی، میکروبیولوژی صنعتی و کشاورزی، تکنولوژی کنسروسازی، خشکبارسازی، سردخانه و انبار، بسته‌بندی
  •  لبنیات‌سازی:  شامل صنایع شیر و فرآورد‌های شیر
  • مواد استخراجی: شامل قندسازی، تهیه سیلو برای دامداری، چای، توتون، الیاف نباتی
  • صنایع تخمیری: شامل تقطیر و الکل‌کشی، سرکه‌سازی و تهیه مایه­‌ها

 گفتنی است جهت تدریس علمی و عملی دروسی مانند کنسرو سازی و خشکبار از کارشناسان یونسکو استفاده گردید. 

از سال 1371، به‌­طور رسمی نام این رشته از مهندسی کشاورزی– صنایع فرآورده‌های کشاورزی، به علوم و صنایع غذایی تغییر یافت.

 

آینده شغلی و بازار کار فارغ التحصیلان این رشته:

  •   مدیر واحدهای نگهداری، فرآوری و تولیدی صنایع غذایی
  • مدیر کنترل کیفیت در واحدهای تولیدی
  • مسئول فنی (واحدهای تولیدی پیش از آغاز فعالیت خود، موظف بودند چهار پروانه تأسیس، بهره برداری، مسؤول فنی و ساخت را از وزارت بهداشت دریافت کنند. در این میان برای دریافت پروانه مسؤول فنی باید فرد تحصیل کرده­ای به­ عنوان مسؤول فنی معرفی گردد تا پس از تأیید صلاحیت او در یک کمیته قانونی در اداره کل نظارت بر مواد غذایی، پروانه مورد نیاز صادر شود. بر اساس قانون، مسؤول فنی موظف است بر تمام مراحل تولید، از تهیه مواد اولیه تا بسته‌بندی و توزیع یک کالا نظارت داشته باشد. همچنین تمام واردات باید با نظر مسؤول فنی و تأیید اداره کل نظارت انجام شود. از همین رو فارغ‌التحصیلان علوم و صنایع غذایی بهترین افراد برای پذیرش چنین مسؤولیتی هستند.
  • مسئول آزمایشگاه و مدیر تولید کارخانه‌های تولید مواد غذایی
  • خود اشتغالی (با توجه به نیاز کشور به تامین غذای بیش از 75 میلیون جمعیت و نیز وجود بازارهای بسیار مناسب عرضه­‌ی محصولات غذایی در کشورهای همسایه­ و نیز سایر کشورها، فارغ‌التحصیلان این رشته، با استفاده از سرمایه شخصی یا استفاده از وام­‌های دولتی و یا جذب سرمایه افراد علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری، قادر به احداث کارخانه‌­های خصوصی خواهند بود.
  • همچنین امکان استخدام و جذب فارغ‌التحصیلان این رشته در برخی از وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها وجود دارد، از جمله:

 سازمان ملی استاندارد ایران

 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور:

  • سازمان غذا و دارو
  • انستیتو پاستور ایران
  • سازمان بهزیستی کشور
  • سازمان تأمین اجتماعی
  • انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور
  • وزارت جهاد سازندگی

سازمان امور عشایر ایران:

  • شرکت سهامی شیر ایران
  • شرکت خدمات مهندسی جهاد سازندگی
  • شرکت سهامی شیلات ایران

وزارت بازرگانی:

  • مرکزتوسعه صادرات ایران
  • سازمان گسترش خدمات بازرگانی
  • سازمان غله کشور
  • سازمان بازرسی و نظارت بر توزیع کالا

وزارت کشاورزی:

  • مؤسسه مهندسی و زراعی
  • سازمان چای کشور
  • شرکت سهامی کشت و صنعت شهید بهشتی و شهید رجایی
  • شرکت خدمات حمایتی کشاورزی  

 

توانایی‌های‌ لازم :

راز موفقیت‌ دانشجوی‌ این‌ رشته‌ در دست‌یابی‌ به‌ فرآورده‌های‌ جدید و عرضه‌ آن‌ به‌ بازار و قابلیت‌ توافق‌ و سازش‌ با تقاضای‌ مشتریان‌ است و چنین‌ کاری‌ نیاز به‌ تلاش‌ و کوشش‌ بسیار دارد. از سوی‌ دیگر دانشجوی‌ این‌ رشته‌ باید آمادگی‌ کار در شهرهای‌ کوچک‌ یا حومه‌ شهرهای‌ بزرگ‌ را داشته‌ باشد چون‌ بیشتر کارخانه‌های‌ صنایع‌ غذایی‌ خارج‌ از شهرهای‌ بزرگ‌ یا در شهرهای‌ کوچک‌ مستقر هستند.

 



  تاریخ آخرین بروزرسانی : 03 تیر 1403 - 09:31